Welke onderdelen zitten er in een airco?

Airconditioning is een systeem dat opgebouwd is uit meerdere onderdelen met als voornaamste doel het produceren van gekoelde lucht in de ruimte waarin deze gestationeerd is. Een aircosysteem is gebaseerd op het monoblock of op het splitunit system. Bij een monoblock systeem is er sprake van een unit waarin alle onderdelen van het apparaat geïntegreerd zijn en bij een splitairco is er sprake van twee units die elk verschillende onderdelen bevatten. De binnenunit wordt in de te koelen ruimte geplaatst en de buitenunit zal aan de buitenzijde worden geïnstalleerd.

Kenmerken van enkele airco onderdelen

  • Eén van de onderdelen is de zogenaamde ventilator die ervoor zorgt dat de warme lucht langs het koelelement brengt en vervolgens naar de verdamper die als functie heeft het koelmiddel te laten verdampen.
  • Daarna gaat het koelmiddel dat inmiddels verdampt is naar de compressor die ervoor zorgt dat de gassen worden samen gedrukt, waarna het zich de weg naar de buitenunit volgt door de leiding.
  • Het samengeperste koelmiddel komt vervolgens in de condensor terecht waar het gecondenseerd wordt en de warmte naar buiten wordt geleid, waarna het koelmiddel via de leidingen weer naar de binnenunit gaat en het proces opnieuw begint.
  • De ontvochtiger zorgt ervoor dat de druppels condens die tijdens het proces zijn ontstaan worden weggeleid waardoor er in de ruimte en drogere lucht ontstaat.
  • Een filter heeft de taak om onzuiverheden zoals minieme deeltjes stof uit de luchtleidingen te halen en deze moet dan ook bij onderhoud gecontroleerd worden op de noodzaak tot vervanging.
  • Een onderdeel dat niet meer functioneert, heeft natuurlijk gevolgen voor het functioneren van de hele airco en daarom is het ook belangrijk dat deze periodiek onderhouden wordt.
  • Als er gewerkt wordt met een onderdeel waarbij er werkzaamheden moeten worden verricht die betrekking hebben op het koelmiddel dan zal het onderhoud of de reparatie moeten worden uitgevoerd door een erkend Stekinstallateur. Het koelmiddel is namelijk schadelijk voor het milieu en er zal dus zorgvuldig mee moeten worden omgegaan.
  • Voor grote installaties in bedrijven is het noodzakelijk dat er meer dan één keer per jaar een controlebeurt en onderhoudsbeurt wordt uitgevoerd.
  • Bij een single splitunit volstaat een onderhoud van minimaal één keer per jaar om te controleren of alle onderdelen nog werken en om te kijken of er eventueel moet worden vervangen.

Het vervangen van airco onderdelen

Airconditioning is een systeem dat vakkennis vereist om problemen te kunnen oplossen en het is dan ook aan te raden om bij noodzakelijk onderhoud of reparatie aan de airco een erkend Stek Installatiebedrijf in te schakelen. Op die manier weet men in elk geval dat de werkzaamheden op een vakkundige wijze worden verricht.

Meer informatie?

Wil jij meer informatie over airco’s voor thuis? Bekijk dan eens de website www.aircorevolutie.nl. Daar zijn verschillende specialisten die het laatste nieuws over (mobiele) airco en klimaatsystemen met je delen. Ook kun je in contact komen met verschillende installateurs en een offerte opvragen.

0 WooCommerce Floating Cart

No products in the cart.

X