Zo maak je van je huis een koel paradijs in de zomer

Hoewel een beetje zomerzon zonder twijfel heerlijk kan zijn, kan dit het soms ook moeilijk maken om je huis behaaglijk koel te houden. Zonder van een dure airconditioner gebruik te maken, hebben we hier een aantal verkoelende tips om in de snikhete lucht in jouw huis prettig af te koelen.

Sluit de gordijnen en ramen

Hoe verleidelijk het ook is om jouw ramen tijdens een hittegolf aangenaam open te gooien, of als de dag op haar heetst is, zal het huis koeler blijven als je ze gewoon dicht laat. Probeer op zulke dagen enkel vroeg of later op de dag frisse buitenlucht binnen te laten.

Daarnaast zullen lichtgekleurde jaloezieën en gordijnen, die van een zwaardere stof gemaakt zijn, het beste om de warmte te blokkeren. Kies dus voor dit type gordijnen als je overweegt om die van jou te upgraden. Houd deze gordijnen ook overdag dicht om je huis in de zomer zo koel mogelijk te houden.

Houd de deuren gesloten

Als je een ventilator in huis gebruikt, dan zal het afsluiten van de ongebruikte kamers gedurende de dag het huis in de zomer koel houden. Het zal haar verkoelende inspanningen nu immers concentreren op de plek waar jij dit het meest voelt.

Zorg er echter wel voor dat je de buitendeuren in de avond opent. Dit om ervoor te zorgen dat er niet alleen fijne frisse lucht door jouw woning stroomt, maar ook om te voorkomen dat je huis benauwd aanvoelt.

Plaats reflecterende raamfolie

Het plaatsen van reflecterende raamfolie is een super effectief hulpmiddel om je huis in de zomer koel te houden. Dit gebeurt door de zonnestralen op afstand te houden. Het is ook niet erg duur om toe te passen. Het is een oplossing die veel in warmere klimaten wordt gebruikt, en het kan de warmte en schittering tot 99% verminderen!

Eet je maaltijden buiten

Het gebruik van de oven of kookplaat kan extra warmte in je huis creëren. Dus in plaats van jouw keuken onnodig op te warmen, kun je beter van de warme zomeravonden in de tuin genieten. Steek de BBQ op je terras onder je veranda aan en combineer het met een gezonde zomerse salade.

Zorg voor een koele ondergrond

Ben je het beu om aan een leren bank vast te plakken? Koel jezelf dan op deze bank af door er een lichtgewicht plaid of laken van natuurlijke vezels overheen te leggen. Je hoeft hier echt geen dure nieuwe stoffering voor te kopen. Je kunt simpel met een laken improviseren, wat een oplossing is die het werk net zo goed zal verrichten.

Weet daarnaast dat een laminaat binnenvloer van bijvoorbeeld  Homing XL ook een koelend effect heeft. Net als houten en keramische vloeren, zorgt laminaat ervoor dat dit de warmte effectiever dan tapijt verspreidt. Hierdoor zal je huis er op warmere dagen koeler aanvoelen.

Kleed jezelf ook koel

Draag in de zomer vooral losse, lichtgewicht kleding gemaakt van natuurlijke vezels zoals katoen en linnen. Drink bovendien koude vloeistoffen om je lichaam af te koelen en verblijf in het laagste (en donkerste) gedeelte van je huis.

Gebruik bij een oververhit gevoel eventueel een gekoelde rubberen waterkruik, een ijszak of een koude doek. Om via je polsen en voeten zo direct een aangenaam verfrissend gevoel te creëren. En als het binnen erg benauwd is, overweeg dan zeker een luchtontvochtiger. Dit handige apparaat haalt de vocht uit de lucht en laat je huid ook beter ademen.

De zomer is voor velen echt het mooiste seizoen van het jaar! Maar helaas wordt al het fijns dat de zomer brengt vaak door de verzengende hitte overschaduwd. Gelukkig kun jij nu met de bovenstaande tips thuis beter koel blijven, om zo nog meer van de zomer te genieten!

0 WooCommerce Floating Cart

No products in the cart.

X