Koelen met een warmtepomp

Wanneer je op deze website kijkt, ben je misschien in eerste instantie geïnteresseerd in het kopen van een airconditioning voor het koelen van je woning. Maar er zijn nog meer mogelijkheden voor het koelen van je woning. Onlangs heeft de overheid aangekondigd dat de (hybride) warmtepomp de norm wordt bij het vervangen van je cv-ketel. Dit zorgt ervoor dat je fors op je energieverbruik bespaart. Maar wist je dat de meeste warmtepompen je woning ook kunnen verkoelen? Daar vertellen we meer over in dit artikel.

Hoe werkt een warmtepomp?

Eerst even meer over de werking van een warmtepomp. Je kunt dit vergelijken met een omgekeerde koelkast. Waar een koelkast warmte onttrekt uit de binnenkant van het apparaat, onttrekt een warmtepomp energie uit de buitenlucht, de bodem of uit ventilatielucht en zet dit met een zeer goed rendement om in energie voor het verwarmen of koelen van je woning. Daarbij gebruikt de warmtepomp een kleine hoeveelheid stroom.

Hoe werkt het koelen met een warmtepomp?

De meeste typen warmtepompen kunnen niet alleen verwarmen, maar je woning ook koelen. Het koelen met een warmtepomp kan op meerdere manieren werken. Zo gebruiken de zogeheten water/water warmtepompen ofwel grondwarmtepompen koud water uit de bodembron, koelen dit af en pompen dit door de vloerverwarming. Het grote voordeel is dat de compressor hier niet aan te pas komt, wat scheelt in het stroomverbruik. Zogeheten lucht/water warmtepompen halen energie uit de buitenlucht en ze keren de werking van de warmtepomp om. De warmtepomp gaat daardoor koelen in plaats van verwarmen. Ventilatielucht/water warmtepompen kunnen niet koelen, maar wel ventileren.

Hoe goed kun je je huis koelen met een warmtepomp?

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van meerdere factoren. Allereerst natuurlijk het type warmtepomp, maar ook de mate van isolatie. Hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe moeilijk de warmte in de zomer naar binnen kan. Het afgiftesysteem speelt ook een rol. Zo is vloerverwarming ideaal, maar je kunt  je woning ook voorzien van ventilatorconvectoren. Zorg daarnaast voor goede zonwering om de warmte buiten te houden.

Met behulp van de bovenstaande informatie weet je meer over de mogelijkheden voor het koelen van je woning met een warmtepomp.

0 WooCommerce Floating Cart

No products in the cart.

X