Een airco is een klimaatbeheerser, maar wat houdt dat eigenlijk in? Veel mensen denken dat je met een airco alleen maar kunt koelen, maar tegenwoordig biedt een airco veel meer functies. Een airco kan lucht uit de omgeving zuiveren en kan vervolgens de lucht verkoelen en verwarmen. Over deze laatste functie gaan we het in dit blog hebben; hoe werkt een airco precies en hoe kun je een ruimte verwarmen met een airco?
Hoe werkt een airco?
De werking van een airco lijkt heel erg op de werking van een koelkast. Je zet de machine aan en vervolgens komt er koude lucht uit. De airco zuigt hiervoor lucht op van buiten. Koelt de airco een ruimte? Dan wordt er gebruikgemaakt van koelvloeistof en wordt de warme lucht weer weggevoerd naar buiten. Het verwarmen met een airco gaat net even anders. Houd er ook rekening mee dat er verschillende soorten airco’s zijn, zoals de mobiele airco en de airco’s met buitenunit.
Hoe verwarm je met een airco?
Een airco die verwarmt maakt gebruik van een lucht-lucht- of ventilatiewarmtepomp, die de warmte naar binnen pompt. Zelfs bij buitentemperaturen van -15 graden kan een warmtepomp warmte uit de lucht halen. Met een warmtepomp verwarm je dus eenvoudig een kamer. Naast de onmisbare buitenunit, is het belangrijk om genoeg binnenunits te hebben, die de warmte kunnen verspreiden. Is het echt heel erg koud buiten? Dan heeft de warmtepomp uiteraard wel een lager rendement.
De voordelen van een airco die verwarmt
Sinds een aantal jaar zijn de gasprijzen enorm gestegen en zijn veel mensen alternatieven aan het vinden voor gasverwarming. Een lucht-lucht warmtepomp heeft de volgende voordelen:
- Duurzaam initiatief doordat het op een natuurlijke manier lucht van buiten opzuigt
- Voor zowel verwarmen als verkoelen wordt 1 apparaat gebruikt
- De lucht-lucht warmtepomp heeft geen aparte buitenunit en bestaat uit een buitengedeelte en een binnengedeelte.
- Hoog rendement tot een temperatuur van -15 graden
- Besparing van ongeveer €120,- per jaar in een gemiddelde eengezinswoning
Nadelen van een verwarmende airco
Een lucht-lucht warmtepomp lijkt nu de ultieme oplossing, alleen heeft de warmtepomp ook nadelen. Niet elk huis heeft de mogelijkheid een warmtepomp te installeren.
- Werkt alleen met een mechanische ventilatie
- Het vermogen is door de kleine omvang van de warmtepomp redelijk laag. De lucht lucht warmtepomp is daardoor vooral in combinatie met andere installaties een populaire keuze.
- Bij lage temperaturen is het rendement van de warmtepomp laag en heeft het in extreme gevallen hulp nodig van een andere warmtebron.
Meer weten over warmtepompen? Met ervaren vakprofessionals biedt KliMate de informatie die je nodig hebt om de beste keuze te maken.